Cognitieve gedragstherapie

De combinatie van cognitieve en gedragstherapeutische procedures wordt cognitieve gedragstherapie genoemd.

De combinatie van cognitieve en gedragstherapeutische procedures wordt cognitieve gedragstherapie genoemd. In de ontwikkeling van beide therapievormen bleken een aantal psychische klachten beter met cognitieve therapie te behandelen, terwijl andere klachten weer beter met gedragstherapie te behandelen waren. De combinatie van beide therapieën is daarom een logische stap waar uiteraard per individu gekeken wordt naar waar de nadruk op komt te liggen.

De cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat gedachten, gevoelens en gedrag op een bepaalde manier met elkaar verbonden zijn. De gedachten die iemand kan hebben, kunnen zijn of haar gevoelens en gedrag beïnvloeden. Negatieve gedachten zoals 'ik ben niks waard' of 'ik kan dat toch niet' kunnen psychische problemen veroorzaken of versterken.

De therapeut zal samen met je nagaan welke ideeën u heeft over uzelf en anderen, welke gevoelens een rol spelen, hoe u die gevoelens uit en hoe u zich zou willen uiten en gedragen. De therapeut zal met je in gesprek gaan over de mate waarin ideeën op realiteit berusten. Het accent ligt op het aanleren van andere, meer positieve gedachten. Via het beïnvloeden van denkbeelden kun je je gevoelsleven in gunstige zin veranderen en kunnen je klachten in gunstige zin verminderen of verdwijnen.

Maak kennis met praktijk van der Vinne

U kunt ons vinden op de volgende locaties

Hoogeveen

Lindenlaan 33A

Meer informatie

IJsselmuiden

Hogehuisstraat 61

Meer informatie